Acte inaugural de l’Any Berga i Boix

Aquest 2014 se celebren cent anys de la mort de Josep Berga i Boix. L’Ajuntament d’Olot, aprofitant aquesta efemèride, ha declarat el 2014 l’Any Berga i Boix i ha programat un seguit d’activitats en què participen el Museu de la Garrotxa i diverses entitats i institucions culturals de la ciutat.

berga_gros

El proper 20 de setembre, a les set de la tarda, la Sala d’actes de l’Hospici d’Olot acollirà la conferència inaugural de l’Any Berga i Boix i es presentarà el catàleg “Josep Berga i Boix. Els inicis del paisatgisme a Catalunya”. L’acte anirà a càrrec de Francesc Fontbona, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Josep Berga i Boix (La Pinya1837 – Olot 1914) és una figura clau del panorama artístic de la ciutat d’Olot i, per extensió, de la pintura catalana. A la capital de la Garrotxa es va desenvolupar el principal moviment pictòric paisatgístic del país: l’Escola d’Olot. I amb ella es va iniciar el concepte modern de “pintura catalana”.

La producció plàstica de Berga i Boix és força desconeguda: ho era en vida del personatge i també en els anys posteriors. La reivindicació d’aquest polifacètic artista s’ha produït darrerament. La celebració del centenari de la seva mort és una gran oportunitat per posar de relleu la vàlua de la seva aportació, i alhora per relacionar-la amb l’obra d’altres pintors catalans del moment.

Categories: Cultura.