Exposició de les deixebles de Berga i Boix

Les sales d’exposició permanent del Museu de la Garrotxa exposaran fins al 18 de gener de 2015 obres de les deixebles de Berga i Boix amb motiu de la celebració del centenari de la mort de l’artista.

Les alumnes de Berga eren dones que per diverses circumstàncies van deixar de pintar i van restar en l’oblit. De fet, elles no rebien classes a l’Escola de Dibuix, on només eren admesos els nois, la qual cosa fa que no es tingui una llista precisa i s’hagi hagut de regir per altres paràmetres.

berga_gros
Tot plegat fa més atractiva la recerca i enalteix la posició del mestre, que feia classe a aquest col·lectiu tot i contravenir la normativa del centre. A més de l’obra d’aquestes noies, l’exposició també oferirà retrats que els va fer a elles Berga i Boix.

Josep Berga i Boix (La Pinya, 25 d’octubre de 1837 – Olot,  8 d’octubre de 1914), també conegut popularment com ‘l’Avi Berga’, fou un pintor català paisatgista que, influenciat per l‘Escola de Barbizon, va fundar junt amb el seu amic Joaquim Vayreda l’Escola d’Olot de Pintura. Va ser mestre de dibuix del Centre Artístic, nucli de l’escola d’Olot, i director durant 7 anys de l’Escola de Dibuix de la mateixa ciutat. També se’l coneix com escriptor de diverses publicacions. En menor mesura es va dedicar a l’escultura d’imagineria religiosa en l’empresa El Arte Cristiano, en la que va ser gerent des de la seva fundació el 1880 fins que va deixar la societat el 1892. Aquest any se celebren 100 anys de la seva mort i l’Ajuntament d’Olot ha organitzat un seguit d’activitats per commemorar-lo.

 

Categories: Cultura i Museus.