Exposició de portades de la revista‘Olot Misión’

L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa acull fins el 30 de desembre l’exposició Miquel Plana. Els anys ‘d’Olot Misión’ (1969-1973), que es podrà veure fins al 30 desembre. La mostra s’emmarca dins les diverses exposicions que aquest darrer quadrimestre de l’any la ciutat d’Olot dedica al bibliòfil i grafista Miquel Plana Corcó (Olot, 1943-2012)

 olot_gros

L’exposició recull una selecció de la cinquantena de portades que Miquel Plana va dissenyar per al setmanari ‘Olot Misión’ entre els anys 1969 i 1973. Aquesta revista, nascuda l’any 1955 com a òrgan local d’Acció Catòlica, va experimentar un canvi radical l’any 1970 quan se’n va fer càrrec el grup de joves olotins responsables del polèmic número de Festes del Tura de l’any anterior. A partir d’aquest moment, i sota la direcció de Salvador Batalla, rector de la parròquia de Sant Cristòfor les Fonts, ‘Olot Misión’ es va convertir en un dels exemples més destacats de la premsa catòlica progressista aleshores emergent, i va assumir un paper fonamental en la transició política de la ciutat.

Miquel Plana tenia vint-i-sis anys quan va il·lustrar, amb Quim Domene, la portada del número rupturista ‘d’Olot Misión’, però ja disposava d’un sòlid bagatge en el disseny gràfic, adquirit sobretot a Gràfiques Olot, la impremta que regentava l’escriptor Josep Congost i en la qual havia començat a treballar de ben jove.

En els primers anys de la nova etapa ‘d’Olot Misión’ –des de 1969 fins a 1973–, Miquel Plana va realitzar una cinquantena de portades per al setmanari, algunes de les quals en col·laboració amb Quim Domene. L’any 1974, ‘Olot Misión’ efectua un canvi de disseny, que dóna protagonisme a la fotografia en la portada, i a partir d’aquest moment la col·laboració de Miquel Plana amb el setmanari serà molt puntual.

Fins aleshores, Miquel Plana havia estat, sense discussió, el grafista olotí per excel·lència. Els anys de la seva presència a ‘Olot Misión’ són també l’època en què dissenya bona part dels cartells i els programes de les activitats de la renovada Casa de Cultura, alguns dels quals complementen l’exposició de l’Arxiu Comarcal.

 

Categories: Cultura, Exposicions, i Museus.