L’artista irlandesa Aideen Barry fa reviure el Tren d’Olot

L’artista irlandesa Aideen Barry presenta a Olot el resultat del seu procés de treball artístic i creatiu, desenvolupat en el marc del projecte europeu Changing Tracks (changingtracks.eu), que porten a terme el consorci Transversal (Catalunya) i dues regions d’Irlanda i el Regne Unit.

expo_tren

Fotos: Changing Tracks

En el cas de Catalunya, l’objectiu és transformar antics traçats ferroviaris de Girona, Tortosa i Olot en espais de exposició artística a l’aire lliure, per tal d’apropar l’art contemporani, tot cercant la complicitat ciutadana.

El treball de Barry es pot veure al llarg del tram de bicicarril entre Olot (fonts de Sant Roc) i el baixador de Cudella fins el 26 d’octubre, on el visitant trobarà codis QR, amb els quals es podrà descarregar els diferents vídeos creats per l’Aideen en relació amb la capital de la Garrotxa. En aquests vídeos, l’artista fa una interpretació de la història, del paisatge i de la cultura d’Olot.

S’hi poden veure vídeos relacionats amb fets històrics com el descarrilament d’un tren, un vídeo d’animació sobre la formació dels tossols i els volcans (en referència a la línia temàtica del paisatge), o un sobre el Museu dels Sants i els Gegants d’Olot.

 De fet, tota la temàtica de la faràndula ha despertat gran interès a l’artista, de manera que en alguns dels vídeos fa una analogia entre els Gegants d’Olot en relació amb els volcans, que ella veu com uns altres gegants adormits.

Per desenvolupar el muntatge, l’artista irlandesa ha fet 4 viatges a Olot des del mes de gener. S’ha dedicat a investigar les especificitats de la zona, parlant amb l’Associació d’Amics del Tren Olot-Girona i fent recerca sobre els volcans. Barry també ha treballat conjuntament amb estudiants de l’Escola d’Art, que han creat una rèplica movible d’una màquina de tren, i dels instituts Montsacopa i La Garrotxa.

Categories: Cultura.