L’erupció amagada

El Museu dels Volcans acull fins el proper 6 d’abril l’exposició ‘El Hierro, l’erupció amagada’. L’objectiu d’aquesta mostra és apropar el vulcanisme al visitant i proporcionar-li coneixements sobre l’erupció submarina d’El Hierro: com es va poder predir, com se n’ha fet el seguiment i quins han estat ―i poden ser― els seus principals efectes.

 hierro_gros

L’exposició s’estructura en sis espais verticals amb panells explicatius, imatges i elements propis de l’erupció com la restingolita (piroclast que el volcà va emetre i es va poder recollir a la superfície del mar).

Amb aquesta mostra es pot unir simbòlicament dos punts allunyats geogràficament però que tenen en comú la vulcanologia com són la Garrotxa  i El Hierro.

Es tracta d’una mostra apta per a tots els públics on el visitant es posarà a la pell d’un vulcanòleg, podrà aprendre tots els detalls del fenomen dels volcans i coneixerà com es gestiona una crisi volcànica a partir de l’experiència del Hierro.

L’exposició ha estat dissenyada per l’empresa garrotxina Geonat, dedicada a la divulgació de la ciència i del coneixement científic per a la gestió del territori, i compta amb l’assessorament del Grup de Vulcanologia de Barcelona-CSIC.

L’erupció volcànica submarina d’El Hierro es va iniciar el 10 d’octubre de 2011 a l’illa d’ El Hierro quan a les 06:02 del matí, els aparells de mesura de l’Institut Geogràfic Nacional van revelar el tremolor produït pel flux de magma en algun punt situat mar endins a 5 quilòmetres de la costa i a 900 metres de profunditat. Es tracta de la primera erupción volcànica produïda a Espanya des de l’any 1971, quan el volcà Teneguía, a l’illa de La Palma, va entrar en activitat.

Categories: Cultura, Exposicions, Museus, i Natura.