L’home dels Nassos d’Olot

El Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot ha presentat com a novetat per aquest Nadal: l’home dels Nassos. El personatge creat per l’artesà Albert Grabulosa i amb vestuari de Carles Solé, passejarà per la població el proper 31 de desembre al matí i durant les primeres hores de la tarda, gràcies a la complicitat de l’Associació de Comerciants d’Olot.

 nassos_gros

Conta la tradició que el peculiar representant de l’imaginari popular català surt cada 31 de desembre, i que té tants nassos com dies li queden a l’any. Serà l’Associació de Comerciants d’Olot qui s’encarregarà de treure la figura al carrer i d’impulsar les accions que es puguin generar al seu entorn per dinamitzar el comerç i el centre, encara que inicialment només es deixi veure un dia.

Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que al 31 de desembre surt l’Home dels Nassos. Se’ls explica de tal forma que els nens s’imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l’any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l’acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar.[

 Segons el folklorista català Joan Amades,l’Home dels Nassos representa l’esperit de la vegetació. Creia que l’Home dels Nassos era una degeneració d’un personatge mític que simbolitzava l’any i que sovint era representat per l’arbre dels nassos; una espècie d’arbre molt estrany que es creia que era la llar de l’esperit de la vegetació. Amades afegia que al Pirineu Oriental francès es deia que l’Home dels Nassos vivia dins la soca d’un arbre i que el darrer dia de l’any sortia del seu amagatall i es vestia amb fulles de quatre colors diferents i d’una dotzena d’arbres, llest per iniciar el camí des d’Occitània fins a Catalunya. També argumentava que tradicionalment era molt comú la representació de l’any com un arbre.

Fotografies: Ajuntament d’Olot

Categories: Cultura i Turisme.