L’últim trajecte del Carrilet Girona-Olot

Mireu! Aquesta setmana hem recuperat un vídeo de rtve de fa uns quants anys dedicat a la línia de ferrocarril que temps enrere va unir Girona amb Olot.  Una línia dibuixada cada dia per un tren de passatgers i mercaderies que tots hem conegut amb el nom de El Carrilet. Aquí us el deixem perquè pugueu gaudir tant com ho hem fet nosaltres d’unes imatges que ens mostren un passat no tan llunyà d’aquestes terres. Ens ha fet molta il·lusió recuperar una part tan significativa de la història d’Olot, la del Carrilet dels nostres avis.

Aquest trajecte de 55 quilòmetres unia les tres comarques de la Garrotxa, la Selva i el Gironès, i les dotze poblacions que es creuaven en el seu camí. Actualment aquest traçat ha estat substituït per la Ruta del Carrilet, obsequiant a caminants, corredors i ciclistes, l’exclusivitat dels bonics paisatges que travessa. És així com els gairebé 600.000 passatgers anuals de la línia de ferrocarril van haver d’oblidar els vehicles moderns de l’era dels avions supersònics i dels viatges a la lluna que reclamava el locutor del vídeo per arribar a Girona; la màquina locomotora gairebé anacrònica als darrers anys -tot i que amb un gran encant paisatgístic i històric- seria substituïda per un espai de respecte de camí entre la natura, el turisme i l’esport.

No sabem exactament si la ruta et permet realitzar tot el trajecte amb més o menys temps del que necessitava el carrilet per assolir els 55 quilòmetres de recorregut entre Girona i Olot; dues hores i mitja, tal com anuncia el reportatge. El que sabem del cert és que el territori segueix sent el mateix d’aquells camperols -tal com apunta el locutor- i ara el temps s’eixampla a dins la línia estreta del ferrocarril per mantenir aquest mirador atemporal de La Garrotxa que s’inaugurava el 14 de novembre de 1911. Si encara no has tingut l’oportunitat, et convidem a reservar un tiquet del teu calendari per gaudir d’aquest trajecte per la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Vall del Ter.

Categories: Activitats, Cultura, Excursions i rutes, Natura, Primavera, Tradició, Turisme, i Uncategorized.