Olot celebra Sant Jordi amb un ‘Gran dictat’ popular

En motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi, la ciutat d’Olot convida a tothom avui a les sis de la tarda a la Plaça del Teatre, a participar en el Gran dictat popular. L’escriptor Josep Torrent llegirà un conte breu que ha escrit en el qual faltaran paraules. La història es llegirà dues vegades i cada participant haurà de completar el conte.

roses

Hi ha tres categories: Categoria A, de 10 a 14 anys; Categoria B, de 15 a 18 anys i Categoria C: més de 18 anys. Cada categoria té premis importants, en funció del nombre d’encerts. A continuació es farà una lectura de cançons d’Ovidi Montllor en record dels 20 anys de la mort d’aquest cantautor, amb el títol ‘A tota veu’. Al final de la lectura s’escoltarà una de les cançons llegides i es donaran els premis del ‘Gran dictat’ popular.  L’acte està organitzat pel Servei Català i compte amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

Diu la llegenda  que per les terres de Montblanc hi vivia un Drac ferotge que tenia aterrida a tota la població de la comarca. El drac portava anys devorant persones i remats sencers  de bestiar i ningú podia viure tranquil. Un dia el rei va decidir buscar una solució: per poder portar una vida normal havien d’aconseguir que el drac no tingués gana i per això es va  decidir que cada dia oferirien a la bèstia una persona escollida a l’atzar i així la resta dels vilatans podrien viure  tranquils, almenys per aquella jornada. La sort va voler que la primera víctima en sacrifici fos la filla del rei. Però de sobte, muntat en un cavall blanc, va aparèixer un cavaller. El seu nom era Jordi i venia a salvar a la Princesa i a tota la població de Montblanc. Va lluitar contra el drac i va aconseguir travessar-lo amb la seva llarga llança. El rei, agraït, va oferir-li a la seva gentil filla en matrimoni, però el cavaller no va voler acceptar aquell honor. Va agafar el seu cavall blanc i va marxar. Al cap d’uns dies, allà on el cavaller havia matat al drac, hi va néixer un roser de flors vermelles, com la sang del drac vençut. Des de llavors és tradició que els homes regalin una rosa a les dones i elles un llibre als homes.

Molt bona diada de Sant Jordi a tothom!

Categories: Cultura i Fires, mercats i festivals.