Celebrem la Setmana Santa amb el Ball del Xai Be d’Olot, un dels més antics de Catalunya

Molta gent començarà les seves festes de Setmana Santa avui, dijous 24 de març per allargar-les fins el proper dilluns. I de tots aquells que porten dies gaudint d’aquests dies de suposat descans, sabran que els esperen cinc dies que poc s’assemblaran a les jornades per recuperar forces. Perquè comencen els dies forts de setmana santa i floreixen, com per justificar la primavera, un munt d’activitats.

En primer lloc volem parlar de la Fira del Ferro de Besalú, una fira que ja ha contat la 22a edició aquest cap de setmana passat. Es tracta d’un esdeveniment tradicional de la població de la Garrotxa en què els forjadors treballen el ferro en directe per a tots els visitants i a més a més hi ha instal·lades exposicions en diferents espais del  poble. Aquest any la programació compta amb l’escultura Aires de Forja, peça protagonista d’aquesta festa.

I ja mirant endavant cap aquest cap de setmana s’erigeix una cita molt important per la ciutat d’Olot. Es tracta del Ball del Xai Be que enguany compleix el desè aniversari després de la seva recuperació. L’Esbart Olot que recuperà la seva activitat fa vint anys, ens presenta una vegada més aquest ball per setmana santa. I és una cita molt important no només pels dos aniversaris, sinó també perquè el Ball del Xai Be és un dels més antics del territori català, juntament amb la Patum de Berga. Les primeres dates en què és documentat volten el 1490 fins al 1850, quan després desapareixeria. Si voleu gaudir d’aquesta cita, podreu fer-ho el dissabte 26 de març a les 18h de la tarda a la Plaça Major d’Olot.

Categories: Arts, Bloc, Cultura, Dansa, Primavera, Tradició, i Uncategorized.