Un estudi afirma que els boscos d’Olot calmen el dolor de la fibromiàlgia

La constatació del bosc terapèutic ha sorgit d’un estudi realitzat per professionals de l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Hospital Josep Trueta, amb la col·laboració de la Universitat de Girona i l’Associació de la Fatiga Crònica i la Fibromiàlgia de la Garrotxa.

fibro_gros

L’estudi, que s’ha dut a terme amb 30 dones en els boscos de la Garrotxa (el bosc jove de Llongaines i el bosc madur de Can Serra, proper al barri olotí de Bonavista), ha mostrat diferències significatives respecte a la situació inicial d’aquestes persones en relació als dies de dolor intens, els dies en què es van sentir millor i els dies que van patir insomni.

L’estudi, que ha estat finançat per la Diputació de Girona, es va fer sobre dos grups de 15 persones que pateixen fibromiàlgia reumàtica assignades a l’atzar. Cada grup va realitzar sis sortides, d’una hora i 1’25 quilòmetres, acompanyats per professionals de la infermeria. Un grup es va situar al bosc jove de Llongaines on l’espècie dominant és la roureda de roure de fulla gran.

L’altre grup, l’experimental, va desenvolupar l’exercici sobre el bosc madur de “Can Serra” on  l’espècie dominant és el roure de fulla gran, amb estructura de bosc que inclou un gran nombre d’arbres centenaris amb bona conformació i densitat de les copes.

 L’autor principal de la investigació, el neuròleg Secundí Lóepz-Pousa afirma que els resultats són molt similars als observats per Arcos-Carmona i cols, un programa combinat d’exercicis aeròbics i tècniques de relaxació.

 Les participants del grup del bosc madur van valorar millor el relaxament percebut durant les caminades que les del grup del bosc jove. La fibromiàlgia (FM) és una síndrome reumàtica d’etiologia desconeguda, caracteritzada per dolor musculoesquelètic crònic i difús, fatiga, trastorns de la son, rigidesa matutina i trastorns psicològics.

 Fotografia: Ajuntament d’Olot

 

 

 

Categories: Cultura.